Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2012

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις μεταβιβάσεις και αντιδράσεις του ΤΕΕ

Σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη χορήγηση βεβαιώσεων προχώρησε η κυβέρνηση, ενώ παράλληλα υπήρξε δελτίο τύπου από το ΤΕΕ για τις προωθούμενες ενέργειες από μέρους της κυβέρνησης. Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα για παροχή βεβαιώσεων που εκδίδονται από διπλωματούχους μηχανικούς σχετικά με τα αυθαίρετα και αφορούν στη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων χωρίς η όλη διαδικασία να ''περνά'' υποχρεωτικά από τη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ (όπως ισχύει σήμερα), προχώρησε η κυβέρνηση χτες μετά τις πέντε το απόγευμα. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη χρονική προθεσμία είχε δοθεί από προχτές, με τελεσίγραφο του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ αν δεν επαναλειτουργήσει τη σχετική βάση δεδομένων, της οποίας η λειτουργία έχει ανασταλεί από τις 8 Οκτώβρη λόγω των κινητοποιήσεων των μηχανικών για ασφαλιστικά και άλλα αιτήματα. Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, όμως, αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Στο μεταξύ, προκαταρκτική εξέταση διέταξε χτες, ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γρ. Πεπόνης, για την αναστολή λειτουργίας του συστήματος για τα αυθαίρετα από το ΤΕΕ.Η επίσημη αντίδραση από το ΤΕΕ βάσει του εκδοθέντος δελτίου τύπου έχει ως εξής:
"Πρωτόγνωρες αντιδημοκρατικές κυβερνητικές πρακτικές για τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.Το ΤΕΕ καταδικάζει τα τελεσίγραφα και καλεί την κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου. Ομόφωνα η Δ.Ε. απέρριψε σήμερα τις εκβιαστικές πρακτικές και αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Τη συνέχιση της αναστολής λειτουργίας των υπηρεσιών του ΤΕΕ και των κινητοποιήσεων των διπλωματούχων μηχανικών, έως την Κυριακή 4 Νοεμβρίου, αποφάσισε σήμερα ομόφωνα η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, μετά από εισήγηση του προέδρου της Χρήστου Σπίρτζη, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη απόφασή της.
Παράλληλα, η Δ. Ε. του ΤΕΕ αποδοκίμασε έντονα και καταδίκασε την απροκάλυπτη και πρωτόγνωρη κυβερνητική πρακτική των εκβιασμών και των τελεσιγράφων, η οποία, μάλιστα, εκφράστηκε με τη μεσημεριανή ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράκαμψη της νόμιμης διαδικασίας και την υποχρεωτική καταγραφή στη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ για την παροχή βεβαιώσεων που εκδίδονται από τους διπλωματούχους μηχανικούς και αφορούν τη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων. Σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το ΤΕΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας συνολικά το θέμα της αντισυνταγματικότητας της παράκαμψης της διαδικασίας, δεδομένου ότι η καταγραφή και ο έλεγχος των αυθαιρέτων και οικοδομικών υπερβάσεων, είναι υποχρεωτικό και αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής νομοθεσίας και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης.
Το ΤΕΕ καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς να μην εισφέρουν στην επαναφορά της παραβατικής συμπεριφοράς, της αυθαιρεσίας και της συγκάλυψης. Επίσης, τους καλεί να προστατεύσουν την επιστημονική και ανθρώπινη αξιοπρέπειά τους, να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή και να ακυρώσουν στην πράξη την αντιδημοκρατική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ταυτόχρονα, η Δ.Ε. του ΤΕΕ απορρίπτει την πρακτική των πιέσεων που επιχειρεί να ασκήσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, την γενικευμένη στοχοποίηση του ΤΕΕ και των διπλωματούχων μηχανικών και τις πρωτοφανείς πρακτικές για μια Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η Δ.Ε. του ΤΕΕ καλεί, για πολλοστή φορά, την κυβέρνηση στο τραπέζι διαλόγου για να εξεταστούν οι εναλλακτικές προτάσεις που έχει καταθέσει για μια σειρά θέματα μείζονος σημασίας, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η εκκίνηση των αναπτυξιακών έργων κ.α., με τα οποία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση που καθολικά μαστίζει τη χώρα και τους πολίτες της. Περιμένουμε τις απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ στα θέματα που έθεσε το ΤΕΕ σήμερα το πρωί (σ.σ. εκδόθηκε εκτενές Δελτίο Τύπου) και αναδεικνύουν τα ψέμματα και τη φθηνή επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης.Υπενθυμίζουμε ότι το Σάββατο, όπως είναι προγραμματισμένο, θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για να συζητήσει τα νέα δεδομένα και να καθορίσει το πλαίσιο νέων κινητοποιήσεων, ενώ την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί Παντεχνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος".  
michanikos-online.gr

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα γίνεται η διαγραφή προστίμων στα αυθαίρετα

Εγκύκλιο που επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τη διαγραφή παλαιών προστίμων όταν ένα ακίνητο εντάσσεται στο νόμο για την τακτοποίηση, εξέδωσε χθες το ΥΠΕΚΑ. Το υπουργείο καθορίζει τη διαδικασία διαγραφής προστίμων που πρέπει να ακολουθήσουν οι ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη ρύθμιση για την τακτοποίηση. 
Η διαγραφή θα γίνεται μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου που προβλέπει ο νόμος της τακτοποίηση και η αίτηση που θα υποβάλλει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης θα πρέπει να συνοδεύεται από τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του νόμου και υπεύθυνη δήλωση ότι τα πρόστιμα, των οποίων ζητείται η διαγραφή, αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου. 
Η υπηρεσία δόμησης θα ελέγχει τα στοιχεία κι εφόσον προκύπτει ότι οι καταγεγραμμένες αυθαίρετες κατασκευές έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 4014/2011, θα εκδίδει πράξη με την οποία θα ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου. 
ered.gr

Στο ΤΕΕ η αδειοδότηση της μεταποίησης

Σε δημόσια διαβούλευση τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με τα οποία περνά στα επιμελητήρια και στο ΤΕΕ η χορήγηση αδειών εγκατάστασης, επέκτασης εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών, επιχειρήσεων προκειμένου να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές αδειοδότησης και να μειωθούν οι παρατηρούμενες καθυστερήσεις.
Στα επιμελητήρια, θα συσταθεί υπηρεσία χορήγησης αδειών η οποία θα πιστοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας με τη συνδρομή του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) εξασφαλίζοντας έτσι τις βασικές αρχές της ανεξαρτησίας, αμεροληψίας, ακεραιότητας, διαφάνειας όπως και την επίτευξη υψηλών επιπέδων τεχνικής επάρκειας που απαιτεί το πολύπλευρο αντικείμενο της αδειοδότησης. Τα επιμελητήρια ως αδειοδοτούσες αρχές θα χορηγούν άδειες εγκατάστασης, επέκτασης, εκσυγχρονισμού και λειτουργίας των μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων, θα εκδίδουν αποφάσεις χορήγησης προθεσμίας για μεταφορά ή τεχνική ανασυγκρότηση και τροποποιούν ή ανανεώνουν αυτές σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 3982/2011.Τα επιμελητήρια ως ισοδύναμες αδειοδοτούσες αρχές με τις διευθύνσεις ανάπτυξης των Περιφερειών σκοπό έχουν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες αδειοδότησης σε όλα τα στάδια (ως υπηρεσίες μίας στάσης) συμπεριλαμβανομένης εκτός των άλλων και της παροχής πληροφόρησης στους ενδιαφερομένους σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Η ηλεκτρονική διασύνδεση της υπηρεσίας χορήγησης αδειών των επιμελητηρίων με τις συναρμόδιες για την αδειοδότηση υπηρεσίες ως προς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποτελούν παράγοντα εξοικονόμησης πολύτιμου χρόνου για τον επιχειρηματία.Η ηλεκτρονική δημοσιοποίηση των αδειών που εκδίδονται αλλά και των αποφάσεων και εγκρίσεων που παρεμβάλλονται εξασφαλίζουν την απαιτούμενη διαφάνεια σε όλη τη διαδικασία αδειοδότησης.Δίνεται επίσης η δυνατότητα καθορισμού αυτοτελούς τιμολογιακής πολιτικής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες αδειοδότησης ύστερα από έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης προσβλέποντας κατά αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση και αναβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στην αδειοδότηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων αλλά και στην αμεσότερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματιών.Η έκδοση των συγκεκριμένων Προεδρικών Διαταγμάτων προβλέπεται από το άρ. 35 του Ν. 3982/2011 και δίνει το δικαίωμα επιλογής της αρχής αδειοδότησης στον επιχειρηματία. 
Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει έως 12-11-2012 
ered.gr

«Εξαφανίζεται» από το χάρτη ο κλάδος των κατασκευών

Ενας στους δύο εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών το 2008 είναι σήμερα εκτός της αγοράς. Το 40,2% των εργοληπτικών εταιρειών 4ης-7ης τάξης κατέγραψε ζημιές που φτάνουν το 52,4% την τριετία 2008-2011. Εφέτος (μέχρι τώρα) διαγράφηκαν 37 εταιρείες, έναντι 15 το 2010 και 10 το 2011, φθάνοντας συνολικά τις 180 από το 2004, δηλαδή το 25%.Αυτά είναι ορισμένα από τα στοιχεία - σοκ που καταγράφονται στην εξαμηνιαία έκθεση του Συνδέσμου των τεχνικών εταιρειών (ΣΑΤΕ) ο οποίος κάνει λόγο για κατάρρευση του κλάδου των κατασκευών. Βασική αιτία είναι η μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 46% έναντι του 2009 ή περίπου στα 5,2 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας. Το 2009 ήταν στα 9,6 δισ. και το 2011 στα 6,6 δισ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση του κατασκευαστικού κλάδου που έχει άμεσες επιπτώσεις και στην οικονομία. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΑΤΕ:
 • 1 στους 2 απασχολούμενους στις κατασκευές το 2008 είναι σήμερα εκτός αγοράς εργασίας. Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πληγεί περισσότερο, αφού στην μεταποίηση η αναλογία είναι 1 στους 3 και στο εμπόριο (χονδρικό και λιανικό) 1 στους 5. Συνολικά από την αρχή της κρίσης έχουν χαθεί 185,3 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 • Η ιδιωτική κατασκευή είναι πλέον ανύπαρκτη. Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει εντυπωσιακή μείωση. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε έξι μήνες του 2012, ο όγκος των οικοδομικών αδειών, έφτασε στον μέσο μηνιαίο όγκο του 2005.
 • Το 18,7% των εργοληπτικών εταιρειών οι οποίες εμφανίζονται ενεργές στο ΜΕΕΠ δεν διαθέτει ενημερότητα πτυχίου.
 • Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των εταιρειών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 8,7% το 2011 έναντι του 2010 - από € 16,9 εκ.σε € 18,2 εκ. - με συνέπεια, κάθε εταιρεία των τάξεων 4η - 7η του ΜΕΕΠ, να χρωστά € 24,5 εκ. το 2011 έναντι € 22,5 εκ. το 2010, αύξηση 8,8%. 
Επίσης, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΣΑΤΕ, κατά το Β' τρίμηνο του 2012:
 • Ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές (σύνολο κλάδου) συρρικνώνεται επί 14 τρίμηνα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μειωμένος κατά 29,8% έναντι του Β' τριμήνου 2011, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2000.
 • Η συνολική απασχόληση στον κλάδο συρρικνώνεται επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα, παρουσιάζοντας περαιτέρω μείωση κατά 18,6% έναντι του Β' τριμήνου 2011.
 • Η συμμετοχή του κλάδου στην δημιουργία του ΑΕΠ, συρρικνώνεται επί 12 συνεχόμενα τρίμηνα, με αποτέλεσμα την μικρή πλέον συνεισφορά του κλάδου στην δημιουργία του ΑΕΠ, μόλις 4,1%, μειωμένη κατά 12% έναντι του Β' τριμήνου του 2011.
 • Ο δείκτης παραγωγής έργων πολιτικού μηχανικού (δημόσια έργα) εμφανίζει μείωση κατά 33,0% έναντι του Β' τριμήνου του 2011, λαμβάνοντας την χαμηλότερη τιμή του από το 2000. 
 • Ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων (ιδιωτικά έργα) συρρικνώνεται επί 16 συνεχόμενα τρίμηνα, εμφανίζοντας μείωση κατά 20,0% έναντι του Α' τριμήνου του 2011, λαμβάνοντας την δεύτερη χαμηλότερη τιμή του από το 2000. 
Μικρή ελπίδα ανάκαμψης δίνουν τα στοιχεία της εξαμηνιαίας έκθεσης του ΣΑΤΕ, στα οποία καταγράφεται αύξηση κατά 42,1% του πλήθους των νέων δημοπρασιών προϋπολογισμού άνω των 2 εκ. ευρώ η κάθε μια, με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού τους κατά 31,1%. Συγκεκριμένα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 δημοπρατήθηκαν 206 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,96 δισ. ευρώ, έναντι 145 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,49 δισ. ευρώ το Α' εξάμηνο του 2011. 
ered.gr

Σκληρή αντίδραση TEE για τη στάση των συμβολαιογράφων κατά των μηχανικών

Σκληρή αντίδραση εκδηλώθηκε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη για τη στάση των συμβολαιογράφων, που τάχθηκαν κατά των κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των Μηχανικών. Στάση την οποία ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνέδεσε αφενός μεν με σχετικές αντιδράσεις του ΥΠΕΚΑ αφετέρου δε με μεθοδεύσεις κατά της βεβαίωσης του μηχανικού στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αποκαλύπτοντας υπονόμευση του μέτρου, που έβαλε φραγμό στις μεταβιβάσεις αυθαιρέτων κτιρίων ή κτιρίων με αυθαίρετες κατασκευές και υπερβάσεις. Χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσίευσε ότι: 
«Εξηγήσεις από τους συμβολαιογράφους για τη στάση τους στο θέμα των κινητοποιήσεων των μηχανικών ζητά από τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Κωνσταντίνο Βλαχάκη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Με επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες στους συμβολαιογράφους για την αυξανόμενη αντίδραση του Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) στις κινητοποιήσεις των μηχανικών. Ο κ. Σπίρτζης στην επιστολή του δηλώνει έκπληκτος διότι πληροφορήθηκε τις έντονες διαμαρτυρίες των συμβολαιογράφων, σε σχέση με τις κινητοποιήσεις για την εξαθλίωση των διπλωματούχων μηχανικών και των επιστημόνων και την στοχοποίηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). 
Ζητά μάλιστα να μάθει εάν οι συμβολαιογράφοι έχουν προτείνει στο ΥΠΕΚΑ ή την κυβέρνηση, την κατάργηση της βεβαίωσης δόμησης και την παράκαμψη του ηλεκτρονικού συστήματος η οποία θα οδηγήσει σε μαϊμού βεβαιώσεις. Επίσης τους ερωτά εάν συμφωνούν με την επιτάχυνση της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων. Όπως τονίζει σε άλλο σημείο της επιστολή του, το ΤΕΕ για τη διευκόλυνση των συμβολαιογράφων ενέταξε εφαρμογή πρόσβασης των μελών των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στο ηλεκτρονικό του σύστημα με στόχο την υπέρβαση πιθανών γραφειοκρατικών δυσχερειών».  
tee.gr

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Δικαστική Φραγή προς τις επιχειρούμενες νέες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών των Μηχανικών

Παράλληλα με τον αγώνα, που γίνεται σε όλα τα μέτωπα για να μην εφαρμοστούν οι νέες δυσβάσταχτες και απαράδεκτες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ εις βάρος των μηχανικών, όπως τις επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας, το ΤΕΕ προχώρησε και σε νομικά μέτρα. Το ΤΕΕ κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση αναστολής κατά της απόφασης, την οποία υποχρεώθηκε να λάβει η διοίκηση του ''Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων'' (ΕΤΑΑ), υιοθετώντας τη ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, για τις νέες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών. Ειδικότερα στην αίτηση αναστολής που κατέθεσε το ΤΕΕ στο ΣτΕ κατά της απόφασης του ΕΤΑΑ, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης και συνυπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Στέφανος Ξεκαλάκης αφού τεκμηριώνεται το έννομο συμφέρον του ΤΕΕ προβάλλονται πέντε σπουδαίοι λόγοι ακυρότητας της απόφασης των νέων αυξήσεων.
Αναλυτικά οι πέντε λόγοι είναι:
1ος : Η προσβαλλόμενη απόφαση του Δ.Σ του ΕΤΑΑ βασίστηκε σε απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία εκδόθηκε χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση και χωρίς νόμιμο έρεισμα.
2ος : Έλλειψη προηγούμενης έκδοσης υπουργικής απόφασης κατ’ άρθρο 44, παρ. 17 του Ν. 3986/11 για την εφαρμογή των παρ. 14 & 15 – Πρόσθετη εισφορά & Υποχρέωση μετάταξης σε άλλη ασφαλιστική κατηγορία.
3ος : Έλλειψη προηγούμενης έκδοσης υπουργικής απόφασης κατ’ άρθρο 44, παρ. 2 του Ν. 3986/11 – Εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ – Μη καθορισμός έννοιας ''άνεργου'' μηχανικού.
4ος: Εσφαλμένη ερμηνεία ως προς την κατάταξη των «νέων» ασφαλισμένων σε ασφαλιστικές κατηγορίες σε όλους τους κλάδους ασφάλισης, οι οποίοι έχουν και μισθωτή δραστηριότητα (παρ. 15 του αρ.44 του Ν.3986/11) και ως προς ως προς την κατάταξη των «νέων» ασφαλισμένων στην Ειδική Προσαύξηση (παρ.15γ του αρ. 44 του Ν. 3986/11).
5ος: Έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας της προσβαλλόμενης απόφασης.
Τέλος στην αίτηση αναστολής περιλαμβάνεται και πρόσθετη παρέμβαση, που αφορά την αναδρομική εφαρμογή του νόμου για την επιβολή των εισφορών, οι οποίες ως γνωστόν προβλέπεται να επιβληθούν από 1/1/2012, τονίζοντας ότι ''η γενικότερη αρχή του δικαίου, περί μη αναδρομικότητας των νόμων, αποβλέπει στην κατά το δυνατό βεβαιότητα των δικαιωμάτων, ασφάλειας των συναλλαγών και σταθερότητας δικαίου''.  
michanikos-online.gr

Ρύθμιση για τις αιτήσεις αυθαιρέτων από το ΥΠΕΚΑ

Το υπουργείο μελετά Νομοθετική Ρύθμιση η οποία θα καλύψει το κενό από την μη λειτουργία του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος του Τ.Ε.Ε λόγω των πρόσφατων κινητοποιήσεων. Κυρίως για να διευκολυνθούν οι αιτήσεις για τα αυθαίρετα και οι μεταβιβάσεις ακινήτων, αγοραπωλησίες κ.λ.π. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΚΑ σχεδιάζει την παρέμβαση αυτή προκειμένου να αρθεί, εν μέρει, το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις του ΤΕΕ. Με ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, που είναι αναρτημένη στο ιστοσελίδα του, αποφάσισε τη συνέχιση της αναστολής όλων των υπηρεσιών εξυπηρέτησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 28 Οκτωβρίου (έπεται νέα παράταση μέχρι 4 Νοεμβρίου
Οι κινητοποιήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο και αφορά στην υποβολή αιτήσεων, τόσο για υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων, όσο και στην κατάθεση των απαιτούμενων βεβαιώσεων από Μηχανικούς προκειμένου να διενεργηθούν μεταβιβάσεις ακινήτων, αγοραπωλησίες κ.λ.π. Προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διενέργεια δικαιοπραξιών από τους πολίτες και τους Συμβολαιογράφους, το ΥΠΕΚΑ, μελετά Νομοθετική Ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή. Η ρύθμιση θα καλύψει το υφιστάμενο κενό νόμου στις περιπτώσεις μη λειτουργίας για οποιονδήποτε λόγο του πληροφοριακού ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τ.Ε.Ε. και για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί, ώστε να είναι εφικτή σε κάθε περίπτωση η έκδοση βεβαίωσης από Μηχανικό η οποία θα προσαρτάται σε οιοδήποτε συμβόλαιο απαιτείται. 
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι τεχνικός σύμβουλος του Κράτους, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και το υπουργείο προτίθεται να πράξει οτιδήποτε προβλέπεται από την κείμενη Νομοθεσία για την προάσπιση του Δημοσίου συμφέροντος. Υπολογίζεται ότι, τα μη εισπραχθέντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο, μόνο από τα πρόστιμα και τα παράβολα που σχετίζονται με τη διαδικασία ρύθμισης για τις αυθαίρετες κατασκευές, ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 ευρώ ημερησίως.  
newsit.gr

Νέα παρέμβαση Πεπόνη για τα αυθαίρετα, θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου βάζει το ΤΕΕ

Θέμα αντισυνταγματικότητας του νόμου για τα αυθαίρετα θέτει το Τεχνικό Επιμελητήριο εφόσον προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος που προβλέπει αντί των ηλεκτρονικών βεβαιώσεων για τα αυθαίρετα, ιδιόχειρες βεβαιώσεις με σφραγίδα μηχανικού. Πρόκειται για μία λύση από το… παράθυρο που σκοπεύει να ενεργοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχει προκαλέσει στην αγορά το πάγωμα των μεταβιβάσεων ακινήτων (κάθε μεταβίβαση πρέπει με βάση το νόμο να συνοδεύεται με βεβαίωση μηχανικού που να πιστοποιεί ότι δεν υπάρχει αυθαίρετη κατασκευή ενός ακινήτου) από την αποχή των μηχανικών. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Χρήστο Σπίρτζη, η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι μέρος του νόμου για τα αυθαίρετα, που δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι ιδιόχειρες βεβαιώσεις ισοδυναμούν με ψεύτικες βεβαιώσεις που θα επαναφέρουν την αδιαφάνεια στις συναλλαγές και θα διευκολύνουν τις μεταβιβάσεις κτιρίων με αυθαίρετες κατασκευές. «Την ευθύνη πλέον για τις βεβαιώσεις θα έχει το ΥΠΕΚΑ και οι συμβολαιογράφοι» αναφέρει. Η σύγκρουση μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος με τους μηχανικούς είναι πλέον μετωπική ενώ στην υπόθεση φαίνεται να μπαίνει για τα καλά και ο Οικονομικός Εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης. Ο τελευταίος με νεότερη επιστολή του προς το Τεχνικό Επιμελητήριο, την περασμένη Πέμπτη ζητά την προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΕΚΑ, αλλά και στοιχεία για τα έσοδα από την διαχείριση της πλατφόρμας και από το Πράσινο Ταμείο που με βάση το νόμο 4014 είναι η πηγή χρηματοδότησης του ηλεκτρονικού συστήματος. 
Το Επιμελητήριο ισχυρίζεται ότι για την διαχείριση της πλατφόρμας δεν έχει πάρει ούτε σέντ, παρά το γεγονός ότι η έμμισθη σχέση προβλέπεται με προγραμματική σύμβαση αλλά και με υπουργική απόφαση. Ο λόγος που το ΤΕΕ «ξέχασε» τα χρωστούμενα φαίνεται να είναι η ουρά του συστήματος, καθώς πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα αυθαίρετα έχει σχεδιαστεί να «κουμπώσουν» και άλλες εφαρμογές με σπουδαιότερη την εφαρμογή για την ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων. Η τελευταία όμως εξακολουθεί να βρίσκεται στον αέρα, καθώς δεν έχει υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό διάταγμα που εκκρεμεί από την εποχή της Τίνας Μπιρμπίλη στο ΥΠΕΚΑ. Η κόντρα πάντως δείχνει να φουντώνει από την πρόθεση του ΤΕΕ η απεργία να παραταθεί όσο η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στα αιτήματα του κλάδου. Για να ενισχύσουν μάλιστα το επιχείρημά τους στο Επιμελητήριο για την εκτίναξη των ασφαλιστικών εισφορών, που είναι ένα από τα κεντρικά συνθήματα αυτής της απεργίας, σημειώνουν με νόημα ότι υπουργός ζήτησε να διαγραφεί από το ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), λόγω του δυσβάσταχτου κόστους! 
Πριν λίγες μέρες το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε στο ΤΕΕ εξώδικη διαμαρτυρία των πτυχιούχων μηχανικών της ΕEΤΕΜ, με την οποία καταγγέλλεται η σχέση διπλωματούχων μηχανικών (ΤΕΕ) και υπουργείου από τον περασμένο Ιούνιο. Το γεγονός ότι το υπουργείο την «θυμήθηκε» σήμερα λέει πολλά. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μηχανικοί, απόφοιτοι των ΤΕΙ βρίσκονται στα χαρακώματα με το ΤΕΕ με τους πρώτους να κατηγορούν το Τεχνικό Επιμελητήριο για αθέμιτη συμπεριφορά, υποστηρίζοντας ότι ένα ηλεκτρονικό σύστημα επ΄αμοιβή έχει μετατραπεί σε συνδικαλιστικό τους όπλο. «Πρέπει να αφαιρεθεί από το ΤΕΕ ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου του κράτους καθώς δεν είναι αντικειμενικό και το μόνο που το ενδιαφέρει είναι πως θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μελών του» αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕEΤΕΜ κ. Δημήτρης Δημόπουλος. Οι πτυχιούχοι μηχανικοί ΤΕΙ έχουν προσφύγει και για άλλα θέματα (αμοιβές, κατάργηση πειθαρχικού κ.α) στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά και στην Τρόικα με τέσσερις διαδοχικές επιστολές, υποστηρίζοντας ότι πολλά από τα σημερινά μέτρα που προωθούνται για ψαλίδισμα προνομίων των μηχανικών και άνοιγμα της αγοράς του κλάδου, οφείλονται στις δικές τους καταγγελίες. 
protothema.gr

Ανά στρέμμα ή ανά ιδιοκτησία θα επιβληθεί ο φόρος στα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια

«Στρεμματικό» ή κατ’ αποκοπή φόρο «ανά ιδιοκτησία» σε όλα τα αγροτεμάχια, οικόπεδα και κτήματα εκτός σχεδίου, ακόμα και στις αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις, το 2013, προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για την ένταξη όλων των ακινήτων στον νέο ενιαίο φόρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός, καθώς δεν υπάρχει από τις αρμόδιες υπηρεσίες καταγραφή των εκτάσεων και αργότερα, μετά την καταγραφή των αναλυτικών στοιχείων από την υποβολή νέου Ε9 από τους ιδιοκτήτες, η φορολογία θα γίνει αναλογική και προοδευτική, ανάλογα με την έκταση και τη θέση των εκτός σχεδίου ακινήτων. 
Σε πρώτη φάση ο φόρος στα αγροτεμάχια θα είναι οριζόντιος και μικρός και θα είναι 5 μέχρι 10 ευρώ το στρέμμα ή μέχρι 50 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ανοίξει για διάστημα λίγων μηνών την ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή του E9 από τους φορολογούμενους που κατέχουν ακίνητα εκτός σχεδίου προκειμένου να συμπληρώσουν τα σχετικά στοιχεία ή να διορθώσουν όσα έχουν αναγράψει στο έντυπο Ε9 των προηγούμενων ετών. 
Στην οριζόντια φορολογία θα υπαχθούν τα πάσης φύσεως ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου όπως οικόπεδα, αγροτεμάχια, βοσκότοποι, εκτάσεις με φωτοβολταϊκά, αγροτικές αρδευόμενες ή μη εκτάσεις ανεξάρτητα από την έκτασή τους. Στο υπουργείο Οικονομικών ανοίγουν παράθυρο εξαίρεσης από τον φόρο των μικρών αγροτικών εκτάσεων ανάλογα με τα χρονικά περιθώρια που θα υπάρξουν για το 2013. Τα ακίνητα εκτός σχεδίου θα προστίθενται στην υπόλοιπη περιουσία του φορολογούμενου και το σύνολο θα αποτελέσει τη φορολογητέα βάση για τον προσδιορισμό του νέου ενιαίου φόρου.
news.in.gr

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Χρεωκοπημένες 13.000 οικοδομικές επιχειρήσεις

Ολες οι οικοδομικές επιχειρήσεις είναι ανενεργές αυτή την περίοδο. Δηλαδή 13.000 εταιρείες δεν έχουν αυτή τη στιγμή αντικείμενο εργασιών.Αυτό τόνισε στο πρόσφατο Ελληνορωσικό Συνέδριο ο πρόεδρος των οικοδομικών επιχειρήσεων Ελλάδας, Δ. Καψιμάλης ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην αγορά. Την περίοδο αυτή δεν ανεγείρεται απολύτως τίποτε αλλά ούτε υπάρχουν και πωλήσεις. Όπως είπε, πάντως, όταν έρθει η ώρα για να περάσει αυτή η μεγάλη κρίση τότε θα υπάρξει ανυπαρξία νεόδμητων ακινήτων.Ανέφερε ότι τα παλαιά ακίνητα που δεν έχουν καλή αντισεισμική θωράκιση, έχουν ήδη βγει εκτός αγοράς καθώς είναι απαξιωμένα και μόνο με εργασίες θωράκισής τους θα μπορέσουν να επανέλθουν. Τόνισε ωστόσο πως την τελευταία 3ετία όλα τα ακίνητα είναι πλήρως νόμιμα, μετά τις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων και αυθαίρετων.Είπε, τέλος, ότι πολλά ακίνητα πλέον πωλούνται κάτω του κόστους και εκτιμά οτι δεν μπορούν να πουληθούν χαμηλότερα. 
ered.gr

Το Μάρτιο του 2013 οι νέες αντικειμενικές

Αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το Μάρτιο του 2013, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές προβλέπονται στα μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ του νέου Μνημονίου σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Η». Στο προσχέδιο η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει περισσότερο χρόνο για τη δημοσιονομική προσαρμογή και υπολογίζει ότι με τη διετή παράταση ο ρυθμός της δημοσιονομικής διόρθωσης θα υποχωρήσει από το 3% στο 1,5% του ΑΕΠ κατ΄ έτος, ενώ υπάρχει αναφορά για ρήτρα αντικατάστασης: Σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ καλύτερα αποτελέσματα θα οδηγούν σε σταδιακή ελάφρυνση των σκληρών μέτρων. Ειδικότερα, στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου περιλαμβάνεται η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών το Μάρτιο του 2013, ώστε να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές. 
ered.gr

ΝΟΚ: σε ισχύ εδώ και 4 μήνες αλλά η εφαρμογή του είναι προβληματική

Τέσσερις μήνες ισχύος του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) κι ακόμη η εφαρμογή του είναι προβληματική. Αυτό παραδέχονται τόσο οι κατασκευαστικές εταιρίες όσο και το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι επικεφαλής των Πολεοδομιών. Αποτέλεσμα της "προχειρότητας" με την οποία γίνονται οι νόμοι είναι σήμερα να εκκρεμούν οικοδομικές άδειες. Σε μια εποχή που η οικοδομή έχει καταρρεύσει, ακόμη κι αυτοί που θέλουν να χτίσουν δεν μπορούν.Οι καταγγελίες για προβλήματα του ΝΟΚ, που είναι σε ισχύ από τις 3 Ιουλίου 2012, είναι συνεχείς. To δε υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ακόμη κάνει βελτιώσεις και εξετάζει μέσω επιτροπής τα ζητήματα που προκύπτουν σε ένα νόμο του κράτους. 
Η προϊστορία
Το Νοέμβριοβριο του 2011 δημοσιεύτηκε ο νέος τρόπος έκδοσης αδειών, που ορίζει ότι οι άδειες θα εκδίδονται εντός 15 ημερών (έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης).Τον προηγούμενο Φεβρουάριο δημοσιεύτηκε το προσχέδιο του ΝΟΚ και τον Απρίλιο ψηφίστηκε από τη Βουλή, με έναρξη εφαρμογής την 3η Ιουλίου 2012. Τοτε έπαυσε να ισχύει ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός που ίσχυε από το - 1985, οπότε πλέον η Πολεοδομία εκδίδει άδειες μόνο με το ΝΟΚ."Στις 21 Αυγούστου 2012 οι πολεοδομίες όλων των μεγάλων πόλεων μας ενημερώνουν πως δεν μπορούν να εκδώσουν άδειες δόμησης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΝΟΚ, λόγω της λανθασμένης διατύπωσης ενός άρθρου, το οποίο όπως λένε -έτσι όπως είναι γραμμένο- επαναφέρει σε ισχύ όλα τα παλαιά προεδρικά και βασιλικά (!) διατάγματα που εκδόθηκαν κατά καιρούς στο μακρινό παρελθόν", επισημαίνουν εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιριών. 
To τραγελαφικό
To τραγελαφικό είναι ότι για ένα... "2)" στη διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου έχει μπει απαγορευτικό σε εκατοντάδες οικοδομικές άδειες! Μας λένε ότι τελικά ο ΝΟΚ δεν υπερισχύει όλων των παλαιών διαταγμάτων, οπότε ποιος ο λόγος να γραφεί νέος νόμος, αφού δε θα εφαρμοστεί;", σημειώνουν οι επιχειρηματίες.Με το γράμμα του νόμου προκύπτουν προβλήματα. Για παράδειγμα στην Ανω και Κάτω Τούμπα, όπου σύμφωνα με τον ΓΟΚ του 1985 κατασκευάζονταν κτίρια 24 μέτρων και με τον ΝΟΚ 26 μέτρων, η Πολεοδομία Θεσσαλονίκης μπορεί να εκδώσει άδειες βάσει προεδρικού διατάγματος του 1979 (υπερισχύει), με ανώτατο όριο κατασκευής μόλις τεσσάρων ορόφων. Επίσης στην Πυλαία ισχύει βασιλικό διάταγμα του 1965, που ορίζει ύψος κατασκευής οχτώ μέτρων (πιλοτή και ένας όροφος), σε αντίθεση με το ΓΟΚ που όριζε τρεις ορόφους και το ΝΟΚ που ορίζει τέσσερις. Σήμερα, στην Τούμπα υπάρχουν οικοδομές των έξι και επτά ορόφων και στην Πυλαία των τριών. 
Από το 2013
Οι κατασκευαστές τονίζουν ότι στο υπουργείο έχουν κατατεθεί τουλάχιστον 500 ερωτήσεις και η απάντηση είναι:"Θα μας έρθουν οι διευκρινίσεις συνολικά για το
ΝΟΚ μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2012 και εν συνεχεία θα κατατεθούν προς ψήφιση στηΒουλή ως νέα διατάγματα και μετά θα αποσταλούν αυτά τα διατάγματα στις Πολεοδομίες, ώστε να εκδοθούν οι άδειες δόμησης". Αρα η εφαρμογή του νόμου πάει για το 2013..."Θα έπρεπε να παρατείνουν το ΓΟΚ ώς το τέλος του 2012, για να λυθούν τα προβλήματα, όμως ούτε αυτό έκαναν κι έτσι βρισκόμαστε σε κίνδυνο να απολυθούμε όλοι και μαζί μας εκατοντάδες εργάτες που απασχολούνται στον κλάδο, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να χτίσουν οικοδομές, και με τον κίνδυνο να κλείσουν και οι ίδιες. Οπως ξέρετε, ο κλάδος της οικοδομής στηρίζει πολλά επαγγέλματα και συνολικά την αγορά και, αντί να
βοηθούν να κινείται η αγορά, την μπλοκάρουν περισσότερο και σταματούν επιχειρήσεις που έχουν κεφάλαιο να εργαστούν. Οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών αρνούνται να πάρουν ευθύνες και μας κλοτσάνε σαν μπαλάκι από τον έναν στον άλλον κι από τη μια υπηρεσία στην άλλη", καταγγέλλουν μηχανικοί, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες. 
Τι αναφέρουν το TEE και η Πολεοδομία
Τα προβλήματα στο ΝΟΚ παραδέχονται τόσο το ΤΕΕ/ΤΚΜ όσο και n Πολεοδομία. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τόσος Κονακλίδης, τόνισε ότι "υπάρχουν προβλήματα στο ΝΟΚ που χρειάζονται διευκρίνιση. Οι υπάλληλοι των Πολεοδομιών μπορούσαν να κάνουν μια ερμηνεία του νόμου κι όχι να ακολουθούν το γράμμα του, αλλά τοπνεύμα του. Είμαστε σε συνεργασία με τις Πολεοδομίες και πιστεύουμε πως θα λυθούν αυτά τα προβλήματα σταδιακά".Ο αντιδήμαρχος θεσσαλονίκης Ανδρέας Κουράκης επισήμανε πως "έχουν εκδοθεί τρεις νόμοι τον τελευταίο ένα ενάμιση χρόνο. Υπάρχουν ελλείψεις, ασάφειες και κενά και δικαίως διαμαρτύρονται οι κατασκευαστές. Ως Πολεοδομίες στείλαμε από την πρώτη στιγμή κατάλογο ερωτημάτων στο υπουργείο, αλλά... Οι ευθύνες σε έναν υπάλληλο Πολεοδομίας που ασχολείται με ένα φάκελο είναι προσωποποιημένες και, αν δεν είναι στο γράμμα του νόμου, υπάρχει θέμα. Πιστεύω πως θα λυθεί σύντομα το ζήτημα".
ageliogoros.gr

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Διακοπή εργασιών για την επιτροπή επεξεργασίας του ΝΟΚ

Με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ έκανε γνωστή τη διακοπή των εργασιών της Επιτροπής που επεξεργάζεται τις ερμηνευτικές διευκρινίσεις για τον ΝΟΚ. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου: 
“Λόγω της συνεχιζόμενης έως 28-10-2012 αποχής όλων των εκπροσώπων και των μελών του ΤΕΕ απ΄ όλες τις επιτροπές, τα συμβούλια και τις τεχνικές εκπροσωπήσεις σε όλη τη χώρα, η επιτροπή που συστάθηκε με την υπ΄ αριθμ. Οικ. 1680/10-8-2012 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος για την επεξεργασία Τεχνικών Οδηγιών Εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ν.4067/2012) και την έκδοση ειδικού τεύχους διευκρινήσεων και ερμηνειών του έως 15/10/2012, διέκοψε τις εργασίες της. 
Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι 02-11-2012 να ανακοινωθούν διευκρινήσεις και οδηγίες για την εφαρμογή του ν.4067/12.” 
ypeka.gr

ΝΟΚ - Εκτός συντελεστή δόμησης τα κεντρικά κλιμακοστάσια

Τα κεντρικά κλιμακοστάσια με τον νέο ΝΟΚ δεν προσμετρώνται. Είναι ένα κίνητρο για μελέτη των κεντρικών κλιμακοστασίων χωρίς περιορισμούς και οικονομία, παράγοντες που οδήγησαν στην επί δεκαετίες κατασκευή δύσχρηστων κλιμακοστασίων. To άρθρο 11 παρ.6δ του ΝΟΚ εξαιρεί από τον συντελεστή δόμησης την επιφάνεια των υποχρεωτικών σύμφωνα με τον κτιριοδομικό κανονισμό κοινοχρήστων χώρων συμπεριλαμβανομένων των ανελκυστήρων και των πλατυσκάλων και για επιφάνεια έως και 25 τ.μ. ανά όροφο και ανά κλιμακοστάσιο. Το σύνηθες στις πολυκατοικίες ήταν το όλο κλιμακοστάσιο να κατασκευάζεται μεταξύ 16μ2 και 20μ2 με τον ανελκυστήρα να έχει φρεάτιο 1.40Χ1.70 με τη μεγάλη διάσταση στο βάθος και την απαίτηση στην έξοδο να υπάρχει διάσταση 1.50μ. στο πλατύσκαλο. Αυτό θεσμοθετήθηκε με τον ΓΟΚ 2000. Ο ΓΟΚ 1985 δεν είχε τέτοια προδιαγραφή, το δε πλάτος των βαθμίδων ήταν κατ' ελάχιστον 1.20μ. μετρημένο στους οπτοπλίνθους, άρα μετά τα επιχρίσματα κυμαινόμενο από 1.17μ. έως 1.15μ. 
Εδώ και πάμπολλα χρόνια έχουν κατασκευαστεί στην ελληνική επικράτεια τα κλιμακοστάσια των πολυκατοικιών με σφηνοειδή χάραξη. Η χάραξη αυτή δεν ακολουθούσε κατά γράμμα τους γεωμετρικούς κανόνες της χάραξης σκάλας με σφηνοειδή πατήματα, χάραξη καθαρά γεωμετρική με κανόνες και οικοδομική λεπτομέρεια που πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Τα κλιμακοστάσια αυτά που έγιναν στην πραγματικότητα πολύ δύσχρηστα(πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), έχουν στον καθαρό χώρο τους και τμήματα υποστυλωμάτων στις γωνίες που με την αλλαγή των κανονισμών σκυροδέματος και αντισεισμικού και την υιοθέτηση μεγαλύτερων στύλων τμήματά τους είναι μέσα στο κλιμακοστάσιο. Το δυσμενέστερο που δεν έχει τηρηθεί είναι η μικρή διάσταση του σφηνοειδούς πατήματος, που ενώ κατά την οικοδομική και τον κτιριοδομικό κανονισμό δεν έπρεπε να είναι μικρότερο των 5 εκατοστών σε πολλές περιπτώσεις το βρίσκουμε και 4 και 3 εκατοστά. Αποτέλεσμα σε περίπτωση κινδύνου η κλίμακα να μην αποτελεί την αβίαστη έξοδο κινδύνου. Δεν είναι καθόλου έυκολο να τρέξεις σε τέτοια κλιμακοστάσια. Στην πράξη δε οι κάτοικοι των πολυκατοικιών τα αποφεύγουν, κινούμενοι με τους ανελκυστήρες. 
Με το κίνητρο του ΝΟΚ καλό είναι πλέον εφόσον είναι ''δώρο'' να κατασκευάζονται κλιμακοστάσια με ευθύγραμμα πατήματα, με ικανό πλάτος βαθμίδας τουλάχιστον 27.5 εκατοστά έως και 30 εκατοστά, με ενδιάμεσο πλατύσκαλο στο μέσο ύψος της υψομετρικής διαφοράς από όροφο σε όροφο, ή στην χειρότερη περίπτωση με δύο στάθμες πλατυσκάλων, δηλαδή στη στροφή δύο πατήματα τεράγωνα 1.20Χ1.20, ώστε το πολύ με δύο ύψη η στροφή να έχει ολοκληρωθεί. Τέλος να αποφεύγονται τα ύψη άνω των 18 εκατοστών γιατί είναι πολύ κουραστικά. Είναι και από στατικής άποψης πιο καθαρή λύση. Στην πράξη το τμήμα εκείνων των κλιμακοστασίων σπανίως κατασκευαζόταν όπως έπρεπε, καθώς στη θέση της στροφής τα δύο σκέλη παρουσίαζαν ρηγματώσεις ακόμη και χωρίς σεισμό. Πρόβλημα κατασκευαστικό παρουσιαζόταν και στην στήριξη της κλίμακας στη θέση της στροφής, καθώς το «μεσοδόκαρο» ήταν μπελάς και πολλές φορές αμελείτο. Αξίζει να αναφέρει για την πληρότητα κανείς ότι ακόμη και σε περίπτωση προσθήκης, εφόσον υπάρχει υπόλοιπο σ.δ. τα υπάρχοντα κλιμακοστάσια εξαιρούνται και αυτά του σ.δ., επομένως προκύπτει ένα απροσδόκητο όφελος, προϊόν του ΝΟΚ, αρκεί να μην αρθεί από τις επικείμενες εγκυκλίους. 
buildnet.gr

Πρόταση - σοκ για φόρο από το πρώτο τετραγωνικό!

Πρόταση - σοκ για την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και χωρίς αφορολόγητο όριο, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι ο μόνιμος φόρος που θα αντικαταστήσει από την 1/1/2013 το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ αλλά και τον ΦΑΠ, θα επιβαρύνει πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων αφού κανείς δεν θα γλιτώνει, ούτε και για μια γκαρσονιέρα ή για μια μικρή αποθήκη.
Σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάστηκαν στη χθεσινή διακομματική σύσκεψη, ο ενιαίος φόρος θα επιβαρύνει όλα τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία κ.λπ. και θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο. Η πρόταση να υπάρξει αφορολόγητο για τις αξίες μέχρι 100.000 ευρώ προσκρούει σε στατιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία 7 στους 10 ιδιοκτήτες δηλώνουν περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 οπότε μόνο οι υπόλοιποι 3 στους 10 θα επιβαρύνονταν από το φόρο. Ομως, ο σχεδιασμός μιλά για έσοδα 3 δισ. ευρώ από τα ακίνητα, κάτι που με το αφορολόγητο τίθεται εν αμφιβόλω.
Σε ότι αφορά τα κλιμάκια του φόρου συζητήθηκαν διάφορα σενάρια. Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και 10 κλιμάκια με το πρώτο για τις μικρές περιουσίες να ξεκινά από το 0,1% ή 0,2% και να αφορά τις αξίες μέχρι 100.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εσαεί κάποιος ιδιοκτήτης που έχει ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ θα πληρώνει 100 ή 200 ευρώ ετησίως. Οσο μεγαλώνει η αξία του ακινήτου θα αυξάνεται και ο συντελεστής που μπορεί να φτάσει και το 2%.Ξεχωριστός αναμένεται να είναι ο φόρος για τα αγροτεμάχια και ίσως χρειαστούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν νέο Ε9 δηλώνοντας και τα χωράφια που κατέχουν.Η πρόταση για τον Ενιαίο Φόρο αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τους ιδιοκτήτες κατοικιών αλλά και από τις επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλα ακίνητα. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τα κτίρια γραφείων και τα εμπορικά κέντρα ή τα μεγάλα πολυκαταστήματα;
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και οι αποφάσεις για τους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων όπως τα ασφαλιστικά ταμεία, την Εκκλησία αλλά και τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) καθώς και τους κατασκευαστές.Επίσης, τα σενάρια για επιβολή τόσων σκληρών φόρων μπορεί να οδηγήσει σε μαζική προσπάθεια πώλησης ακινήτων, κυρίως επαγγελματικών χώρων που μένουν ξενοίκιαστα και επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες. Αυτό θα οδηγήσει σταδιακά σε μείωση των τιμών και σταδιακή απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων. 
ered.gr

Μείωση στις τιμές των κατασκευών

Μείωση 0,5%, σημείωσε ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Κατηγοριών Έργων Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του 3ου τριµήνου 2012, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του 3ου τριµήνου 2011, έναντι µείωσης 0,2%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2011 προς το 2010). 
Όπως ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή μείωση 0,4%, σημείωσε και ο µέσος δείκτης του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεµβρίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2010 - Σεπτεµβρίου2011, έναντι µηδενικής µεταβολής, που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα.
Ο Γενικός ∆είκτης Τιµών Κόστους Κατασκευής Νέων Κτιρίων Κατοικιών του 3ου τριµήνου 2012, σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του 3ου τριµήνου 2011, σηµείωσε µείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,9%, που σηµειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2011 προς το 2010. 
Ο δείκτης κατά το 3ο τρίµηνο 2012, σε σύγκριση µε το δείκτη του 2ου τριµήνου 2012,σηµείωσε µείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,1%, που σηµειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2011. 
Ο µέσος δείκτης του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεµβρίου 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαµήνου Οκτωβρίου 2010 - Σεπτεµβρίου 2011, παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 1,4%, που σηµειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούµενα δωδεκάµηνα 
ered.gr

Οικονομικός εισαγγελέας για την αποχή των μηχανικών

Σκληραίνει η κόντρα του ΥΠΕΚΑ με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας με αφορμή τις κινητοποιήσεις των μηχανικών που έχουν μπλοκάρει το ηλεκτρονικό σύστημα για τα αυθαίρετα. Χθες, παρενέβη και ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρ. Πεπόνης ο οποίος ζητά να διερευνηθεί αν η αναστολή λειτουργίας του συστήματος λόγω της αποχής επιβαρύνει τα έσοδα του δημοσίου από τα αυθαίρετα και δυσχεραίνει τις συναλλαγές των πολιτών για την τακτοποίηση των φακέλων τους.
Από την πλευρά του το ΤΕΕ επιμένει ότι η κατάργηση των εισφορών υπέρ των μηχανικών και η ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥοι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και η μη ασφάλιση της ανεργίας τους οδηγεί σε κινητοποιήσεις ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση για αδιαλλαξία. 
ered.gr

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Ματαιώνεται η κατασκευή του Κ16

Την τύχη της υποθαλάσσιας αρτηρίας φαίνεται πως θα έχει ο μεγάλος ανισόπεδος κόμβος Κ16 της Λαχαναγοράς, το μεγαλύτερο οδικό έργο που επρόκειτο να κατασκευαστεί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 89,5εκ.ευρώ. Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες της «Θ» την περασμένη Παρασκευή η ανάδοχος εταιρεία με μία επιστολή-καταπέλτη ενημερώνει την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) για την απόφασή της να προχωρήσει στη διάλυση της σύμβασης παραχώρησης, διεκδικώντας παράλληλα όλες τις νόμιμες αποζημιώσεις, καθώς, όπως σημειώνει, το έργο ματαιώνεται με υπαιτιότητα της προϊστάμενης αρχής, που είναι η περιφέρεια. Εκτός αυτού το έργο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την απένταξή του από το ΕΣΠΑ, από το οποίο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί.  
Ένας χρόνος αδράνειας
Μεθαύριο Τετάρτη συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης παραχώρησης. Ο σχετικός διαγωνισμός είχε γίνει το Μάιο του 2011 και είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον επτά μεγάλων εταιρειών. Οι εργασίες επρόκειτο να αρχίσουν στο τέλος του προηγούμενου έτους και ο κόμβος προβλεπόταν να ολοκληρωθεί έπειτα από περίπου τριάμισι χρόνια.
Ωστόσο έναν χρόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης ο εργολάβος αδυνατεί να αρχίσει το έργο, καθώς μεγάλο μέρος της περιοχής όπου πρόκειται να εκτελεστούν οι εργασίες έχει καταληφθεί από καταπατητές, τους οποίους ο κύριος του έργου, δηλαδή η περιφέρεια, δεν τους έχει απομακρύνει.  
Διάλυση της σύμβασης
Κατόπιν όλων αυτών και με τη σχεδόν βεβαιότητα ότι το έργο θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ ο ανάδοχος σύμφωνα με πληροφορίες απέστειλε επιστολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ, δηλώνοντας απερίφραστα ότι διεκδικεί τη λύση της σύμβασης και την καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεών του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιστολή διατυπώνονται σαφείς αιχμές εναντίον και της πολιτικής ηγεσίας της περιφέρειας, εναντίον εκείνων που «κόπτονται, για να μη χαθεί το έργο, αλλά δεν κάνουν τίποτε, για να ξεκινήσει», εναντίον όσων «διαβεβαιώνουν κατά καιρούς ότι το έργο ξεκινά, αρκούνται σε ευχολόγια και πολιτικάντικες συμπεριφορές, αλλά την ίδια ώρα δεν κάνουν απολύτως τίποτε προς την κατεύθυνση της έναρξης των εργασιών». Αντιθέτως, αναφέρεται στην επιστολή, προσπαθούν να μετακυλήσουν όλη την ευθύνη στον εργολάβο.Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα για λύση της σύμβασης έχει υποβληθεί εκ μέρους του αναδόχου από τις 20 Ιουλίου. Ωστόσο η περιφέρεια έκανε δύο ολόκληρους μήνες, για να το εξετάσει, και τελικώς στις 19 Σεπτεμβρίου, ημέρα που εξέπνεε η προθεσμία να απαντήσει, η διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΚΜ απέρριψε το αίτημα του αναδόχου.  
Γραφειοκρατικός τραγέλαφος
Στο σκεπτικό της απόφασης για την απόρριψη του αιτήματος λύσης της σύμβασης η αρμόδια διεύθυνση της ΠΚΜ, ενώ αποδέχεται ότι «οι λόγοι που επικαλείται ο ανάδοχος, οι σχετικοί με την αδυναμία εκτέλεσης εργασιών, είναι πραγματικοί», απορρίπτει το αίτημα, με την αιτιολογία ότι η αίτηση υπεβλήθη κατά τη γνώμη της εκπροθέσμως. Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι δύο ημέρες νωρίτερα η ίδια υπηρεσία σε έγγραφό της, το οποίο κοινοποιεί και προς τον αναπληρωτή περιφερειάρχη Διονύση Ψωμιάδη, αναφέρει πως «κατά την άποψή μας δεν τεκμηριώνεται δικαίωμα απόρριψης του αιτήματος διάλυσης της σύμβασης», ωστόσο δύο ημέρες μετά άλλαξε γνώμη!Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από την υποβολή του αιτήματος για διάλυση της σύμβασης, που θα σημάνει την οριστική εγκατάλειψη του έργου, ο ανάδοχος έχει υποβάλει και τέσσερα αιτήματα καταβολής αποζημιώσεων, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Οι αποζημιώσεις ζητούνται, επειδή με ευθύνη της ΠΚΜ και των υπολοίπων αρμοδίων υπηρεσιών παρεμποδίζεται λόγω της μη απομάκρυνσης των καταπατητών η έναρξη των εργασιών, γεγονός που ζημιώνει τον ανάδοχο, ο οποίος διατηρεί στην περιοχή εργοτάξιο και προσωπικό σε αδράνεια.Στα αιτήματα αυτά δεν έχει δοθεί καμία απάντηση έως τώρα, αφού οι διάφορες υπηρεσίες ερίζουν μεταξύ τους σχετικά με το ποιος είναι αρμόδιος να απαντήσει.Ενήμερη για όλα αυτά είναι φυσικά η πολιτική ηγεσία της ΠΚΜ, η οποία ωστόσο νίπτει τας χείρας της. Προ ημερών μάλιστα ο Διονύσης Ψωμιάδης, όταν στο περιφερειακό συμβούλιο επισημάνθηκε ο κίνδυνος απένταξης του έργου από το ΕΣΠΑ, διαβεβαίωνε ότι «το έργο δεν πρόκειται να χαθεί». Για τον ορατό πλέον κίνδυνο ματαίωσης του έργου έχει ενημερωθεί και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος.  
Ανέχονται τους καταπατητές
Ο Κ16 είναι ένας πολυεπίπεδος ανισόπεδος κόμβος στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την εσωτερική περιφερειακή, στο ύψος της Λαχαναγοράς. Προβλέπεται να κατασκευαστούν συνολικά εννέα γέφυρες με παράλληλο δίκτυο παράπλευρων οδών κ.ο.κ. Η έκταση που έχει απαλλοτριωθεί για τις ανάγκες του έργου είναι 95 στρέμματα, εκ των οποίων όμως τα 43, τα οποία θεωρούνται και τα πλέον αναγκαία για την έναρξη των εργασιών, είναι καταπατημένα. Εξ αυτών 15 έχει καταπατήσει ιδιώτης, ο οποίος διαθέτει μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και ο οποίος έπρεπε να έχει απομακρυνθεί από την περιοχή από το 2002 ακόμη, όταν τελεσιδίκησε η υπόθεση. Άλλα 28 στρέμματα καταλαμβάνονται παρανόμως από εργοληπτική επιχείρηση, η οποία εκτελούσε έργο για λογαριασμό της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.». Ωστόσο καμία αρμόδια αρχή δεν έχει κινηθεί για την απελευθέρωση των καταπατημένων εκτάσεων.
makthes.gr

Φθηνότερη και με νόμο η ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων

Τέλος στην ελάχιστη νόμιμη αμοιβή για την διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης κτιρίων βάζει το υπουργείο Οικονομικών καθιστώντας την ενεργειακή επιθεώρηση των κτιρίων οικονομικότερη. Μετά από τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα συμφωνούν με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών για την αμοιβή τους, αφού εφεξής καταργούνται οι ελάχιστες νόμιμες αμοιβές . 
Όπως αναφέρει και το in.gr το κόστος για την έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης είναι:
 • Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
 • Για διαμερίσματα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
 • Για μονοκατοικίες 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
iefimerida.gr

Στον ΕΟΠΥΥ δικηγόροι μηχανικοί από 1η Νοέμβρη

Στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εντάσσονται από την 1η Νοεμβρίου, ο Κλάδος Υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) καθώς και οι Τομείς Ασθένειας Προσωπικού ΕΤΒΑ, Προσωπικού Εμπορικής Τραπέζης της Ελλάδος και Ασθένειας Προσωπικού Τραπεζών Πίστεως, Γενικής και AmericanExpress του Κλάδου Υγείας του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). 
Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και αφορά την κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για επείγοντα μέτρα εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. 
Ο κλάδος Υγείας του ΕΤΑΑ, στον οποίο ασφαλίζονται γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, επρόκειτο με βάση το νόμο 4075/12 να ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά είχε εξαιρεθεί προσωρινά με απόφαση του τότε υπηρεσιακού υπουργού Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη. 
ered.gr

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012

Αυθαίρετα…με το νομο των αυθαιρέτων!

Το όργιο αυθαιρεσίας που γέννησε ο νεότερος νόμος για την τακτοποίηση αυθαιρέτων αποκαλύπτουν οι αεροφωτογραφίες που δοκιμάστηκαν επιτυχώς σε τρία νησιά τους προηγούμενους μήνες αλιεύοντας περί τις 120 αυθαίρετες κατασκευές στην Μύκονο.Τα παράθυρα που άφηνε ο νόμος 4014, επιτρέποντας να ενταχθούν στην ρύθμιση κατασκευές που είχαν ολοκληρώσει το σκελετό μέχρι και τις 28 Ιουλίου του 2011 (ημερομηνία ψήφισής του), οδήγησε ιδιοκτήτες ακινήτων, ξενοδόχους και μαγαζάτορες σε… γρήγορα μπετά με απλές υπεύθυνες δηλώσεις. 
Με τον τρόπο αυτό δεν άργησε να αναπτυχθεί μια νέα γενιά αυθαιρέτων, την ώρα που η κυβέρνηση ύψωνε κορώνες για την πάταξη της αυθαιρεσίας, επιβάλλοντας δήθεν κόκκινη γραμμή με το ένοχο παρελθόν των προηγούμενων αποσπασματικών ρυθμίσεων. Τις μεταβολές στους χάρτες εντόπισαν οι υπηρεσίες του ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας) μετά από φωτοερμηνεία εστάλησαν στην πολεοδομία Μυκόνου οι γεωγραφικές συντεταγμένες και έγινε ο ακριβής προσδιορισμός των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα κατασκευάστηκαν μετά την ψήφιση του νόμου 4014, ελέγχθηκαν από την πολεοδομία και εκδόθηκαν πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία έως και πρόσφατα στέλνονταν στο υπουργείο. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στην Μύκονο έχει ανασταλεί κάθε κατασκευαστική εργασία υπό τον φόβο των κατεδαφίσεων. 
Το ίδιο «πείραμα» έγινε σε Ρόδο και Σαντορίνη (τα στοιχεία όμως δεν έχουν επεξεργαστεί ακόμη οι υπηρεσίες) και αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ο σχετικός διαγωνισμός, ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνει σε συνεργασία του ΟΚΧΕ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου με σκοπό την επιλογή αναδόχου που θα προσκομίσει τις αεροφωτογραφίες (θεωρείται ότι υπάρχουν για το 90% της επικράτειας) πριν την επίμαχη ημερομηνία ψήφισης του νόμου ώστε να εντοπιστούν οι μεταβολές με την σημερινή κατάσταση. 
Επόμενο βήμα για το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι να συγκεντρώσει τα στοιχεία από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας για τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης ώστε να γίνει μια αξιολόγηση των στοιχείων και να ξεκινήσουν οι κατεδαφίσεις. Είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος αφενός γιατί η αρμόδια υπηρεσία κατεδαφίσεων του υπουργείου διαθέτει μόνο δύο άτομα προσωπικό και αφετέρου γιατί υπάρχει ο κίνδυνος η συγκυρία να υπερκεράσει την αποφασιστικότητα του νέου Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σάκη Κουρουζίδη. 
Στο ΥΠΕΚΑ, δίνουν μεγάλη σημασία στην δημιουργία ενός συστήματος που με ένα ειδικό αλγόριθμο θα μπορεί να ιεραρχεί ανάλογα με την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης ποια αυθαίρετα θα κατεδαφίζονται. Θα υπάρχουν δέκα κριτήρια μεταξύ των οποίων η θέση, το μέγεθος, το είδος της παράβασης κ.α
Ένα παρόμοιο σύστημα έχει εκπονήσει με επιτυχία η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, στελέχη της οποίας βρέθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες στο ΥΠΕΚΑ για να εξηγήσουν την δομή και την λειτουργία του, εντυπωσιάζοντας με την λειτουργικότητά του. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου στην οποία περιλαμβάνεται η Αιτωλοακαρνανία αλλά και τα Ιόνια Νησιά είναι από τις πρώτες περιοχές της χώρας που έχουν καταγράψει τα αυθαίρετα και έχουν εκδώσει πάνω από 1.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης. 
protothema.gr

Νέες κινητοποιήσεις των Μηχανικών

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, υιοθετώντας σχετική εισήγηση του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των Διπλωματούχων Μηχανικών της χώρας, αφού διαπίστωσε κυβερνητική αδιαλλαξία και επιμονή για την εφαρμογή των νέων ισοπεδωτικών οικονομικών, φορολογικών, ασφαλιστικών, εργασιακών μέτρων εις βάρος των δοκιμαζόμενων επιστημονικών και παραγωγικών δυνάμεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και των προβλέψεων του Μνημονίου. Αναλυτικά το νέο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των Διπλωματούχων Μηχανικών, που πρότεινε ο Χρ. Σπίρτζης και αποφάσισε η ΔΕ του ΤΕΕ έχει ως εξής:
 1. Την αναστολή όλων των Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης του ΤΕΕ και των Υπηρεσιών της Τράπεζας Πληροφοριών από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 έως και την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012, και επανεξέταση του χρόνου αναστολής.
 2. Την αποχή όλων των εκπροσώπων και των Μελών του ΤΕΕ (Διπλ. Μηχανικοί Δημοσίου, Εργολήπτες, Μελετητές, Μισθωτοί, Ελ. Επαγγελματίες) από όλες τις Επιτροπές, Συμβούλια, Εκπροσωπήσεις της Χώρας από τις 19 Οκτωβρίου 2012 έως και 28 Οκτωβρίου 2012 και επανεξέταση του χρόνου αποχής .
 3. Τη θεσμική ενημέρωση από το ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής και παράλληλα, σε διαφορετικό χρόνο, πρόσκληση σε όλους τους Βουλευτές Μηχανικούς για πλήρη ενημέρωση της κατάστασης του Ταμείου και των τεράστιων προβλημάτων του Κλάδου γενικότερα συνεπώς και της ευθύνης που τους αναλογεί.
 4. Τη διοργάνωση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας με τους επιστημονικούς Φορείς του ΕΤΑΑ.
 5. Τη συμμετοχή στη γενική απεργία στις 18 Οκτωβρίου 2012, ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής και συμμετοχή σε όλες τις απεργίες και τις πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
 6. Την εντολή στους Εκπροσώπους του ΤΕΕ και στα Μέλη του ΤΕΕ στο ΕΤΑΑ και στον Κλάδο Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ για:
 • Την προσφυγής του ΕΤΑΑ και των Τομέων, σε σχέση με την κλοπή των αποθεματικών μας
 • Τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση του Κλάδου Υγείας στο ΕΤΑΑ και τις απαραίτητες ενέργειες αποτροπής οποιασδήποτε διαδικασίας υλοποίησης της ένταξης του Κλάδου Υγείας στον ΕΟΠΥΥ
 • Τη νομική διεκδίκηση των οφειλών από το Δημόσιο, που ανέρχονται σε περίπου 600εκ. €.
 • Τη διεκδίκηση αναπλήρωσης των απωλειών του ΕΤΑΑ και των ασφαλιστικών Φορέων και την μετέπειτα ανακεφαλοποίηση των Τραπεζών.
 • Την εξέταση της θεσμοθέτησης αναλογικής εισφοράς σε μεγάλους κύκλους εργασιών, για την ίδρυση λογαριασμού αλληλεγγύης στο ΤΕΕ.
 • Την ανάπτυξη μηχανισμού καταγραφής της επαγγελματικής κατάστασης των Μηχανικών.
 • Τη διενέργεια ελέγχων και πραγματογνωμοσυνών για θέματα υγιεινής και ασφάλειας και τήρησης περιβαλλοντικών όρων σε κτήρια δημόσιου ενδιαφέροντος και περιβαλλοντικής όχλησης.
 • Τη διοργάνωση Παντεχνικής – Πανελλαδικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στην Αθήνα, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012.
tee.gr

Τρόπος ελέγχου νέων κατασκευών σύμφωνα με Ν.4030/2011

Με το Ν.4030/2011 (ΦΕΚ249/25.11.2011) την κατάρτιση του Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης και την περιγραφή που γίνεται στο άρθρο 7, όπου περιγράφεται ο έλεγχος των εργασιών δόμησης, καθίσταται πλέον σαφές ότι τα νέα έργα, τα οποία πρόκειται να εκτελεστούν με το νέο νομικό πλέγμα είναι πρακτικώς αδύνατον να μην πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες. 
Και αυτό διότι: 
 • Το έργο θα ελέγχεται σε τρεις διαφορετικές φάσεις από τρεις διαφορετικούς κάθε φορά ελεγκτές δόμησης. Η 1η φάση αφορά την αποπεράτωση των βασικών του φέροντος οργανισμού, η 2η φάση αφορά την αποπεράτωση σκελετού και τοίχων πληρώσεως και η 3η φάση αφορά την αποπεράτωση όλου του έργου, όψεων, διαστάσεων των ημιυπαίθριων χώρων, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και τις προβλεπόμενες εγκαταστάσεις.
 • Με βάση το ΥΠΕΚΑ: «Το έργο των Ελεγκτών Δόμησης παρακολουθείται από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης (ΕΥΕΔ), η οποία ανήκει στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Δόμησης και Ενέργειας (ΕΥΕΔΕΝ) της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ). Η ΕΥΕΔ συστάθηκε με το άρθρο 16 του νόμου 4030/2011 «Νέος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών» (ΦΕΚ 249 Α΄) και έχει ως αποστολή τον έλεγχο και την παρακολούθηση του έργου των Ελεγκτών Δόμησης και της ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους.  
 • Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί καταγγελία (οπότε εκτάκτως διενεργείται εκ νέου αυτοψία από ελεγκτή δόμησης) γίνεται έλεγχος της αρχικής μελέτης και αναλόγως της περίπτωσης ο μελετητής έχει σοβαρότατες κυρώσεις. Επομένως στις περιπτώσεις προσθηκών θα πρέπει να μην αποκρύψει τίποτε από παλιές αυθαιρεσίες. 
Με άλλα λόγια είναι τελείως αδύνατον οι εργοδότες να μην εφαρμόσουν την άδεια δόμησης που θα τους χορηγηθεί. Μέχρι αυτό να γίνει κατανοητό απολύτως μόνον σοβαρά έργα μπορούν να προχωρήσουν, για τα οποία θα ισχύσει αυστηρός έλεγχος. Το σκεπτικό είναι να σταματήσουν να πραγματοποιούνται αυθαίρετα επί των αδειών δόμησης, με την παράλληλη δημιουργία ταυτότητας του έργου. 
all4me.gr

Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

Στην Πολεοδομία πάνε οι εκκλησίες

Το ΥΠΕΚΑ φιλοδοξεί να σταματήσει έτσι την παρανομία. 
Επιτέλους τέλος στην αχαλίνωτη δόμηση, η οποία για χρόνια βασίστηκε πάνω στα… θεία και στις οικοδομικές άδειες που δίνονταν με τον σταυρό στο χέρι. Την περασμένη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε απόφαση με την οποία αποδέχθηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία οι οικοδομικές άδειες για ανέγερση ή επισκευή μητροπολιτικών μεγάρων, μονών, ιερών ναών και των κτισμάτων που τα συνοδεύουν θα εκδίδονται από τις πολεοδομικές υπηρεσίες και θα ελέγχονται από τα αρμόδια όργανα του κράτους. 
Για δεκαετίες οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν προσπαθήσει να αλλάξουν τα δεδομένα σχετικά με τις ναοδομίες, ωστόσο οι πάντα έγκαιρες παρεμβάσεις της Εκκλησίας μπλόκαραν τις διαδικασίες. Καi αυτό τη στιγμή που με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (692/93 και 1794/94) είχαν ακυρωθεί οικοδομικές άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί από το Γραφείο Ναοδομίας της Ιεράς Συνόδου διότι θεωρήθηκε ότι είναι αναρμόδιο όργανο έκδοσης σχετικών οικοδομικών αδειών και ότι έπρεπε να έχουν εκδοθεί από τις πολεοδομικές υπηρεσίες του τότε ΥΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο η Εκκλησία όχι μόνο δεν έκανε πίσω αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και το 2010 εκτός από την έκδοση αδειών δόμησης πήρε και τις αρμοδιότητες ελέγχου των οικοδομών αυτών. Και ο λόγος δεν ήταν τυχαίος καθώς υπήρχαν μεγάλες εκκρεμείς υποθέσεις της Εκκλησίας με σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις. Ειδικότερα πριν από περίπου δύο χρόνια με τον νέο Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου (ΦΕΚ 135/Α/9.8.10) το Γραφείο Ναοδομίας «αναβιβάζεται σε Διεύθυνση Ναοδομίας» και αποκτά εκτός από την αρμοδιότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών και τη διενέργεια ελέγχου των πραγματοποιούμενων κατασκευών. Αποκτά, δηλαδή, και αρμοδιότητες οι οποίες ως τότε ανήκαν στις αντίστοιχες τοπικές πολεοδομικές υπηρεσίες, όπως η διαπίστωση πολεοδομικών αυθαιρεσιών, η επιβολή και η είσπραξη προστίμων, τα οποία σύμφωνα με τον κανονισμό θα κατέληγαν σε «έργα ευποιίας και περιβαλλοντικής αποκατάστασης»μητροπόλεων, μονών και ναών. Το θέμα για τις αρμοδιότητες της Ναοδομίας είχε ανακινήσει η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και πριν από λίγους μήνες ήρθε η απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ειδικότερα στις 12 Μαρτίου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους έρχεται με γνωμοδότησή του (148/2012) να δώσει απάντηση σε δύο καίρια ζητήματα: στο ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την έκδοση οικοδομικών αδειών μητροπόλεων, μονών, ναών και συνοδευτικών κτιρίων και στο πού ανήκει ο έλεγχος εκτέλεσης των οικοδομικών εργασιών στα συγκεκριμένα κτίρια και της έκδοσης των αντίστοιχων διοικητικών πράξεων (π.χ., διακοπή εργασιών, έκθεση αυθαίρετης κατασκευής κτλ.); 
Στο σκεπτικό του, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι ήδη από το 1988, με την κατάργηση του Οργανισμού Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας (ΟΠΕΔ) της Εκκλησίας, οι αρμοδιότητες έκδοσης της οικοδομικής άδειας των εν λόγω κτιρίων, καθώς και της άσκησης του συναφούς ελέγχου για την τήρηση των πολεοδομικών διατάξεων ως προς τα κτίρια αυτά, «ανήκουν στις κατά τις γενικές περί αδειών και ελέγχου διατάξεις αρμόδιες πολεοδομικές υπηρεσίες και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα». Να σημειωθεί ότι με τον νόμο 1811/1988 είχε κυρωθεί η σύμβαση μεταξύ του Δημοσίου και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αντικείμενο την παραχώρηση στο Δημόσιο της αγροτολιβαδικής και δασικής μοναστηριακής περιουσίας των δεσμευομένων από τη σύμβαση μονών. Με τον ίδιο νόμο είχε ορισθεί και η κατάργηση του ΟΠΕΔ αμέσως μετά την παραχώρηση.Τη γνωμοδότηση, την οποία υπογράφει ο εισηγητής του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Δημήτριος Αναστασόπουλος, αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ, το οποίο τελικά - έστω και καθυστερημένα - έρχεται να αποκαταστήσει τη στρέβλωση που είχε δημιουργήσει η λειτουργία ενός διαφορετικού πολεοδομικού μηχανισμού από την Εκκλησία.
Πολυτελή εξοχικά
Η κομπίνα με τα εκκλησάκια
Το κόλπο με την κατασκευή ναών… παρελκόμενων από πολυτελή εξοχικά αποτελεί μια πρακτική ιδιαιτέρως διαδεδομένη στα νησιά αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στους παραδοσιακούς οικισμούς του Αιγαίου, όπου η πολεοδομική νομοθεσία είναι ιδιαιτέρως αυστηρή, η Ναοδομία προσέφερε είτε δόμηση σε περιοχή όπου δεν επιτρεπόταν είτε περισσότερα τετραγωνικά σε περιοχή όπου μπορούσε να εκδοθεί άδεια δόμησης. Ετσι με τη βοήθεια της… Παναγιάς η Ναοδομία για χρόνια εξέδιδε οικοδομικές άδειες για εκκλησάκια τα οποία αποκτούσαν και βοηθητικές κατασκευές - τα γνωστά πανηγυρόσπιτα που μετατρέπονταν σε βίλες. Τις δυνατότητες αυτές δεν είχαν εκμεταλλευτεί μόνο πολίτες αλλά και η ίδια η Εκκλησία. 
«Αποτελεί μια πρακτική κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν αυστηροί όροι δόμησης. Η διαδικασία ειδικά σε παραδοσιακούς οικισμούς του Αιγαίου ήταν σκληρή: έπρεπε να περάσεις από την Πολεοδομία, τις Επιτροπές Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) κτλ. Οπότε πολλοί τι έκαναν; Επαιρναν άδεια από τη Ναοδομία, έχτιζαν ένα εκκλησάκι και δίπλα ό,τι ήθελαν και όσο μεγάλο ήθελαν. Αυτό γινόταν και σε περιοχές όπου απαγορευόταν η δόμηση» λέει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ.Χρήστος Σπίρτζης. Και τονίζει: «Αυτό συμβαίνει όταν έχουν ίδιες αρμοδιότητες διαφορετικές υπηρεσίες».
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Σπίρτζης, σήμερα το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ναοδομίες.«Με τη νέα “εξορθολογισμένη” νομοθεσία οι οικοδομικές άδειες για το Ελληνικό ή την παραλιακή ζώνη στην Αττική ή για τουριστικές μονάδες από τον ΕΟΤ δεν θα βγαίνουν από τις υπηρεσίες δόμησης αλλά είτε από την υποστελεχωμένη κεντρική αρμόδια υπηρεσία Οικοδομικού και Κτιριαδομικού Κανονισμού (ΔΟΚΚ), στην οποία σήμερα εργάζονται μόνο τέσσερις μηχανικοί, είτε από νέες υπηρεσίες όπως το πολεοδομικό γραφείο του ΕΟΤ»επισημαίνει. 
Οι νέες διατάξεις που προωθούνται για τη δόμηση στις προς αξιοποίηση περιοχές, όπως σημειώνει, «βρίθουν αντισυνταγματικών και παράνομων διατάξεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη ρύθμιση θεμάτων πολεοδομικού περιεχομένου από το οικονομικό επιτελείο με πλήρη απουσία των γνωμοδοτικών οργάνων και υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κανόνες χωροταξίας και πολεοδομίας, τα ελεγκτικά όργανα και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας».
tovima.gr

Μετρό Θεσσαλονίκης: εκρεμμές το χρονοδιάγραμμα, ίσως να λειτουργήσει το 2016, ίσως το 2017

Το Μετρό Θεσσαλονίκης μπορεί να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016, αρχές του 2017, αν όμως προηγούμενα λυθούν χρηματοδοτικά τα οικονομικά προβλήματα του αναδόχου, δοθούν όλοι οι χώροι των εργοταξίων στον εργολάβο και υπάρξει φιλικός διακανονισμός μεταξύ της Αττικό Μετρό και της αναδόχου κοινοπραξίας, έτσι ώστε να ικανοποιηθούν κάποια από τα εύλογα αιτήματά της. Τα ανωτέρω προέκυψαν από την ενημέρωση που έγινε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα την πορεία του Μετρό της πόλης. 
Στην εκδήλωση ο Γ.Γ. Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος δήλωσε μεν ότι το μετρό Θεσσαλονίκης είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο και διαβεβαίωσε ότι το έργο θα προχωρήσει, αλλά από την άλλη είπε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την όποια δέσμευση για τη τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει ολοκλήρωση στο τέλος του 2016, αν προηγούμενα δε παραδοθούν όλα τα εργοτάξια στον ανάδοχο, δεν λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Αττικό Μετρό και αναδόχου μέσω ενός φιλικού διακανονισμού και δεν ολοκληρωθεί και η αρχαιολογική έρευνα. Ο κ. Σιμόπουλος αναγνώρισε ότι πολλά αιτήματα της κοινοπραξίας είναι εύλογα και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο πλαίσιο της υφιστάμενης σύμβασης. Γι αυτό και επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί σε νέα βάση τη σχέση με τον ανάδοχο. Επιπλέον θα προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού της Αττικό Μετρό, ώστε η εταιρεία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να κάνει φιλικό διακανονισμό με τον εργολάβο, όπως έχει αυτή τη στιγμή το καταστατικό της Εγνατίας Οδού ΑΕ. Στο επόμενο διάστημα θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος, με την αύξηση της προκαταβολής στο 10%. Σημειώνεται ότι έχει ήδη προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση και έχει κατατεθεί στη Βουλή. Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας, ο οποίος είπε ότι περιμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα, λίγων εβδομάδων, να δοθούν λύσεις σε ορισμένα από τα κρίσιμα προβλήματα της αναδόχου κοινοπραξίας, «διαφορετικά το έργο δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί με την υπάρχουσα σύμβαση». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό αναγνώρισε ότι η παρούσα σύμβαση είναι πάρα πολύ αυστηρή για ένα έργο, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης που εκτελείται με τη μέθοδο της μελέτης- κατασκευής. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά, «το έργο είναι δεδομένο ότι θα τελειώσει, το θέμα είναι πότε θα τελειώσει». Αναφερόμενος στα ζητήματα που καθυστέρησαν το μετρό τόνισε ότι η κύρια αιτία ήταν η μέθοδος κατασκευής του και στην παρούσα φάση τα χρηματοδοτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανάδοχος. Πρόσθεσε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονταν και στις απαλλοτριώσεις, διαδικασίες χρονοβόρες που κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, διαρκούν για 2-4 χρόνια και που στην περίπτωση του Μετρό έριξαν το έργο πίσω, γιατί άλλαξαν οι χωροθετήσεις κάποιον σταθμών το 2009. «Πιστεύουμε ότι το έργο μπορεί να ολοκληρωθεί τέλη 2016, εάν ικανοποιηθούν κάποιες εύλογες οικονομικές απαιτήσεις του αναδόχου, αφού η αρχαιολογική έρευνα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2012, οι απαλλοτριώσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, η συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης για την απελευθέρωση δρόμων είναι σε άριστα επίπεδα και ο ανάδοχος εξασφαλίζοντας ιδιωτικό δανεισμό, έχει αναπνεύσει τουλάχιστον πρόσκαιρα χρηματοδοτικά» σημείωσε. 
Τονίστηκε ότι έχουν ξεκινήσει τα έργα του σταθμού Ανάληψης, παραδόθηκαν οι χώροι για το σταθμό Πατρίκιος, προχωρούν οι διαδικασίες για Νέα Ελβετία και το αμαξοστάσιο της Πυλαίας, στο επόμενο διάστημα αναμένεται οριστική λύση για το σταθμό Παπάφειο και απομένει το δικαστήριο για την απαλλοτρίωση για το σταθμό Βούλγαρη. Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας κ. Μιχάλης Σίμας τόνισε ότι δεν μπορούν να συνεχίζουμε να βάζουν λεφτά. Όπως σημείωσε, «υπογράψαμε μια σύμβαση και άλλο έργο κατασκευάζουμε». Από τους 13 σταθμούς του μετρό, οι 9 έχουν αλλάξει θέση και σύμφωνα με τον κ. Σίμα, η κοινοπραξία έχει πολύ μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος κατασκευής. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες έδωσε ο διευθυντής μετρό Θεσσαλονίκης Γιώργος Κωνσταντινίδης.  
ypodomes.gr

Ν.Ο.Κ.-Οι Σοφίτες δεν προσμετρώνται στο Συντελεστή Δόμησης

Με την επιβολή του Ν.4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) οι νεόδμητες σοφίτες ευεργετούνται, καθώς δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης του κτιρίου. Αρκεί να έχουν κατασκευαστεί με τον ορθό τρόπο. Οι σοφίτες ορίζονται με αρκετή σαφήνεια στο άρθρο2 παρ.80 και παρ.81 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Στην παράγραφο 80 ''στέγη είναι η κατασκευή κάλυψης του κτιρίου, η οποία περιλαμβάνει τη φέρουσα κατασκευή και την επικάλυψή της και μπορεί να αποτελείται από επιφάνειες διαφόρων μορφών, κλίσεων και υλικών''. Στην παράγραφο 81 ''Σοφίτα είναι ανοικτός ή κλειστός προσβάσιμος χώρος που βρίσκεται εντός του ύψους της επικλινούς στέγης του κτιρίου και δεν μπορεί να αποτελεί ανεξάρτητη ιδιοκτησία''. Προσβάσιμος χώρος εκ των έσω λοιπόν και με την υπόνοια ότι δεν έχει νόημα μια σοφίτα να έχει είσοδο-έξοδο με εξωτερική ανεξάρτητη κλίμακα, διότι τότε αποτελεί εύκολα ανεξάρτητη και αυτοτελή ιδιοκτησία. 
Στο άρθρο 11 παρ.6ιε, στην περιγραφή των χώρων που δεν προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης περιέχονται ''σοφίτες με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο των ½ του χώρου της υποκείμενης κάτοψης, με το οποίο συνδέονται λειτουργικά, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και εφόσον το μέσο ελεύθερο ύψος είναι μικρότερο από 2,20μ''. Ελεύθερο ύψος κατά την έννοια του άρθρου2 παρ.25 είναι αυτό που μετράται από το τελειωμένο δάπεδο ως το κατώτατο σημείο της τελειωμένης οροφής (σοβάδες) ή τυχόν ψευδοροφής. 
Επομένως μια σοφίτα 50μ2 επί 100μ2 ορόφου, η οποία έχει σχεδιαστεί μέσα στην κεραμοσκεπή στέγη, επικοινωνεί με τον όροφο μέσω εσωτερικού κλιμακοστασίου, το μέσο (ελεύθερο) ύψος της είναι 2.20, άρα κάτω από τον κορφιά μιας δίρριχτης στέγης έχει καθαρό ύψος 2.80μ. και στο χαμηλό άκρο ύψος 1.60μ. (που είναι λειτουργικό) δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης. 
Βεβαίως υπάρχουν ζητήματα που κατά το σχεδιασμό προκύπτουν για τέτοιους χώρους και σχετίζονται με το φωτισμό των χώρων αυτών, όταν οι στέγες είναι τετράρριχτες, αλλά ο ορισμός της στέγης είναι τέτοιος που επιτρέπει στο κεκλιμένο τμήμα της στέγης διάφορα υλικά και επομένως τρόπους φωτισμού με το ανάλογο ύφος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Μέχρι αυτή τη στιγμή η διάταξη κρίνεται θετικά από τους μελετητές. Προτρέπει τον μελετητή να εντάξει στο έργο την σοφίτα, να επιλέξει στέγη, επομένως τον κατευθύνει και σε μορφολογικές επιλογές, οι οποίες έχουν αξία για την δική μας ιστορία της αρχιτεκτονικής. 
buildnet.gr

8 φόροι - σοκ έρχονται στα ακίνητα

Αυξήσεις - σοκ και στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων για κληρονομιές και γονικές παροχές υποκρύπτουν οι αλλαγές στη φορολογία που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να ψηφιστούν εντός του Νοεμβρίου.Η αύξηση της φορολογίας των ακινήτων συμπληρώνει το παζλ των τεράστιων φορολογικών επιβαρύνσεων που θα επιφέρει το «εθνικό φορολογικό σύστημα», με το οποίο αυξάνεται επίσης σημαντικά η φορολογία εισοδήματος μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών.Το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα, που απορρέει από το δεύτερο μνημόνιο. Οι αλλαγές στη φορολογία συνολικά θα αποδώσουν 2 δισ. ευρώ από το 2013 και μετά, όπως εκτιμά η τρόικα, ενώ το ΥΠΟΙΚ είχε θέσει στόχο, με τα ίδια μέτρα, την άντληση 3 δισ. ευρώ.Οι βασικότερες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων είναι οι μειώσεις των αφορολόγητων ορίων για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές, με αντίστοιχη αύξηση των φόρων, που θα επιβαρύνουν όσους πραγματοποιούν τις συγκεκριμένες συναλλαγές. Παράλληλα καταργείται πλήρως η έκπτωση από το εισόδημα των τόκων των στεγαστικών δανείων, φέρνοντας σε αδιέξοδο χιλιάδες χρεωμένα νοικοκυριά. 
Οι αλλαγές
Αναλυτικότερα οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών είναι:
1. Μειώνονται τα αφορολόγητα όρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ενδεχομένως μέχρι κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
2. Μειώνεται, κατά 33%, το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές, με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.
3. Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως μειωθούν οι συντελεστές στα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες χώρες. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%. Ειδικότερα, για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ προβλέπει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, με στόχο να διευκολύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων, υποστηρίζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Παραπέμπουν μάλιστα στους αντίστοιχους συντελεστές που ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστρία, όπου ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία από 1% - 6%, στην Ιρλανδία από 1% έως 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία είναι στο 2,5%.
4. Καταργείται η μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
5. Προωθείται η αυτοτελής φορολόγηση όλων των εισοδημάτων από ακίνητα, με συντελεστή 20%. Σήμερα τα ενοίκια προστίθενται στο εισόδημα και όσο αυξημένο είναι το εισόδημα τόσο μεγαλύτερος είναι ο φόρος, που μπορεί να φτάσει μέχρι και στο 45% με την ισχύουσα κλίμακα ή μέχρι το 35% με τη φορολογική κλίμακα που σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ. Με την αυτοτελή φορολόγηση με 20% από το πρώτο ευρώ θα επιβαρυνθούν όσοι κατέχουν ενοικιαζόμενα ακίνητα και δηλώνουν εισοδήματα από 0 μέχρι 16.000 ευρώ, που ο συντελεστής της κλίμακας είναι 18%. Ελαφρύνσεις θα υπάρξουν για τα μεγαλύτερα εισοδήματα.
6. Καταργείται η φοροαπαλλαγή για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα.
7. Ενοποιούνται οι φορολογικοί συντελεστές ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.
8. Καθιερώνεται «φόρος κατοχής» ακινήτων, ο οποίος θα απορροφήσει το Ειδικό Τέλους επί των Ακινήτων -που σήμερα επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ)- και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλεται σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ανεξαρτήτως εμβαδού και αξίας και εξαιρούνται μόνο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και άνεργοι. Επίσης ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος αντικατέστησε από την 1-1-2010 το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), επιβάλλεται με κλιμακούμενους συντελεστές σε ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Για τον υπολογισμό του φόρου αθροίζεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του υπόχρεου, υπολογίζεται αυτόματα από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αποστέλλονται τα σημειώματα. Ομως, από το ΦΑΠ απαλλάσσονται τα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικόπεδα και αγροτεμάχια που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. 
Τα σενάρια
Ο νέος φόρος θα επιβαρύνει επιπλέον κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως και τα χωράφια. Η αντικειμενική αξία των αγροτεμαχίων θα προστίθεται στην αντικειμενική αξία των άλλων ακινήτων που τυχόν έχει ο φορολογούμενος και θα φορολογείται για το σύνολο της περιουσίας. Επίσης το αφορολόγητο από το νέο φόρο θα είναι χαμηλό και θα οριστεί στις 100.000 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση θα κλιμακώνεται ανάλογα με την αξία της περιουσίας. Τα σενάρια για το αφορολόγητο είναι δύο: είτε να οριστεί αφορολόγητο 100.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία και ο φόρος να επιβάλλεται στην επιπλέον αξία της πρώτης κατοικίας και την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία, είτε το αφορολόγητο να ισχύσει για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και ο φόρος να επιβάλλεται στην αξία πάνω από τις πρώτες 100.000 ευρώ. Ωστόσο το αφορολόγητο προκαλεί τριβές. Η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) δεν επιθυμεί να ισχύσει αφορολόγητο, γιατί έτσι θα εξαιρεθούν οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων, που είναι αρκετοί, και το βάρος για την άντληση των 3 δισ. ευρώ, από το νέο φόρο, θα πέσει στους μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων. 
agelioforos.gr

Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας των Μηχανικών στο Υπουργείο Εργασίας

Πρόσκληδη ΤΕΕ σε συγκέντρωση διαμρτυρίας των διπλωματούχων Μηχανικών Δευτέρα 15 Οκτώβρη έξω απο το Υπουρείο Εργασίας στην Αθήνα.

"Αγαπητοί Συνάδελφοι, 
 Ξεκινήσαμε έναν αγώνα ενάντια στην αθλιότητα των καθημερινών μας προβλημάτων, ενάντια στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, της ένταξης μας στον ΕΟΠΥΥ, της μη κάλυψης της ανεργίας μας, της αδιέξοδης πολιτικής των θυσιών, των περικοπών, των φόρων, της πολύπλευρης ισοπέδωσής μας. Ξεκινήσαμε τον αγώνα και δεν θα τον σταματήσουμε, αν δεν σταματήσουν οι παρανοϊκές πολιτικές χωρίς καμία προοπτική. 
 Γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε τις θυσίες και τα προβλήματα που δημιουργούν οι κινητοποιήσεις μας, στους Συναδέλφους και στην κοινωνία.
Γνωρίζουμε, επίσης, ότι, αν δεν αγωνιστούμε τώρα, δεν θα υπάρχει αύριο για κανέναν είτε νέο είτε παλιό είτε δημόσιο υπάλληλο είτε ελεύθερο επαγγελματία είτε άνεργο είτε εργαζόμενο και κυρίως δεν θα υπάρχει αύριο για τα παιδιά μας και για τη χώρα μας. 
Συνάδελφοι, δεν φθάνουν οι αντιδράσεις του ΤΕΕ και των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Μηχανικών. Απαιτείται η συμμετοχή όλων μας, για να μπορέσουμε να διασώσουμε την αξιοπρέπειά μας. Απαιτείται η μία μέρα συμμετοχής μας, ενάντια στο απάνθρωπο, αντικοινωνικό και ανάλγητο Υπουργείο «Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας». 
 Όλοι μαζί τη Δευτέρα στις 12:00 έξω από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (Σταδίου 29, Αθήνα). Όλοι μαζί, για να υπάρχει αύριο για όλους μας.
Ο Πρόεδρος Χρήστος Σπίρτζης "